Cum să nu mai fii o victimă într-o relație

În relațiile cu bărbații, copiii sau părinții, femeile iau adesea poziția “totul pentru alții, nimic pentru ele înșiși”. Unele femei, care s-au îndrăgostit de un bărbat, uită de multe ori interesele lor și se dizolvă complet în el. Și după ce omul dispare din viața lor, suferă. Sacrificiul se manifestă nu numai în relațiile cu oamenii, ci și în alte domenii ale vieții.

Sacrificiul femeilor în relațiile cu bărbații și nu numai

Fiecare persoană se confruntă cu trădarea prietenilor sau a partenerilor. Dar unele femei cad într-o relație dependentă sau toxică. În cazul bărbaților, acest lucru se întâmplă mai rar, deoarece acestia sunt crescuti în mod diferit. Unele fete intră într-un ciclu real de vicios plin de toxicitate sau dependenta. Obosite de a trăi cu părinți manipulativi, ele încearcă să se căsătorească cât mai curând posibil. Și se întâmplă de multe ori că și soțul se dovedește a fii un manipulator.

Fetele și femeile care consideră că relațiile cu un bărbat sunt cel mai important lucru din viață se îndrăgostesc adesea atât de mult încât nu observă deficiențele și calitățile negative ale unui partener. Un barbat se poate comporta așa cum dorește, pentru o lungă perioadă de timp poate să nu mai sune, să dispară și să reapară. Femeile cu o atitudine sacrificială față de bărbați ii iartă cu ușurință. Prin urmare, este mai probabil să devină dependente sau să devină victime ale partenerilor narcisisti și toxici și să trăiască in aceasta stare ani de zile.

Una dintre cauzele sacrificiului este considerată o lipsă de dragoste parentală sau respingere în copilărie. Prin urmare, fiicele părinților dependenți de alcool sau jocuri de noroc își pot alege soți dependenți. După ce s-au despărțit de un partener, situația se poate repeta în noi relații si mai grave. Acest lucru înseamnă nevoia de a schimba atitudinea femeilor față de ele înșiși și propriul model de comportament.

Ce este sacrificiul periculos într-o relație serioasă cu un bărbat?

Dacă o relație serioasă cu un bărbat este construită pe sacrificiu, atunci ele pot deveni nefericite sau pot deveni o sursă de manipulare. Adesea, sursa sacrificiului devine o iubire puternică pentru un om imperios și centrat pe sine sau o dorință de a-l salva de dependență. Sacrificiul unei femei dăunează grav condiției sale fizice și mentale.

Psihul uman este conceput astfel încât ceea ce este ușor moștenit este cel mai puțin apreciat. Astăzi, femeile sunt în continuare educate cu convingerea că o relație serioasă cu un bărbat va fi mai puternică dacă acesta apreciază ceea ce s-a investit. Prin urmare, multe femei pot uita de carieră și educație de dragul soțului și al copiilor. Mai mult decât atât, cu ajutorul unei femei, un bărbat se deplasează adesea pe scara ierarhica in carieră, în timp ce soția sau prietena sa rămâne la același nivel și este din ce în ce mai percepută ca personal de întreținere.

Dragostea bazată pe milă începe să-i enerveze pe barbati. Mulți dintre ei sunt controlați de o soție sau de o prietena, ceea ce ii face sa se indeparteze sau sa plece. Poziția de victima poate fi iritantă pentru femeia însăși, așa că începe să-si schimbe atitudinea față de ea însăși și de alții.

Dragoste pentru tine: cum să nu mai fii victimă?

În unele cazuri, sacrificiul poate avea un efect devastator asupra psihicului unei femei. Ea poate continua să se sacrifice, uitând de sine sau făcându-și din propriul sacrificiu un motiv pentru a-si manipula soțul sau copiii “nerecunoscători”. Nicio abordare nu contribuie la armonizarea relațiilor sale cu ceilalți.

A te iubi pe tine insuti, nu este un lucru ușor de făcut, în multe cazuri, poate fi nevoie de ajutorul unui psihoterapeut. La prima vedere, se pare că schimbarea nu este atât de ușoară. Dar dacă o persoană urmează câteva recomandări mult timp, atunci atitudinea sa față de ea se schimbă treptat. Pentru a ieși din starea sacrificiului, trebuie să faceți următoarele:

  • Nu cereți permisiunea altora. Desigur, nu vorbim de încălcarea frontierelor străine sau de intrarea undeva fără permisiune. De exemplu, nu ar trebui să întrebați soțul dvs. pentru permisiunea de a merge undeva. În familiile armonioase, partenerii respectă interesele celuilalt, de aceea nu apar sentimente de vinovăție pentru hobby-urile lor și comunicarea în afara familiei;
  • Demonstrează încrederea în sine. O persoană sigură poate fi văzută imediat, are un spate drept, umeri îndreptati, un mers ferm și un aspect drept. Pentru o aparență încrezătoare, în primul rând, încrederea interioară este necesară;
  • Nu faceți fapte bune fără o dorință sinceră. Acest lucru se aplică nu numai in relația din familie, ci și cu prietenii sau cu colegii de munca. Dacă dintr-un anumit motiv o persoană este incomoda să vorbească cu un prieten care se plânge de viață, atunci are dreptul să-l refuze sau să-i ofere să vorbească altă dată. Nu ar trebui să facem ceva pentru alții “cu reticență”;
  • Solicitați calitatea buna a serviciilor. Victimele, atât bărbați, cât și femei sunt cele care, printr-o coincidență ciudată, dobândesc bunuri de calitate scăzută sau primesc servicii de calitate indoielnica. Acest lucru se întâmplă deoarece le este frică să își revendice drepturile și nu doresc înlocuirea sau compensarea.

Respectul de sine, pentru interesele și nevoile tale, acestea nu sunt semne de egoism. Aceasta este calea unei persoane către o calitate superioară a vieții, încredere și respect față de parteneri, copii, prieteni și colegi. Dar, în primul rând, este necesar ca femeile să învețe, deoarece acestea suferă adesea de stereotipurile comportamentului sacrificial.

Lasă un răspuns