De ce este vitamina K atât de importantă

Vitaminele ocupă un loc important în viața noastră. Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi care joacă un rol important în sănătatea oaselor și a inimii unei persoane. Aceasta aparține familiei de compuși având structura chimică generală a 2-metil-1,4-naftochinonei. Acești compuși includ filochinonă (vitamina K1), precum și menaquinone (vitaminele K2).

Fiind o vitamină solubilă în grăsimi, este depozitată în corpul uman, în țesuturile grase și în ficat.

Semne ale deficienței de vitamina K

Deficitul de vitamina K poate agrava coagularea sângelui, crește riscul de sângerare și osteoporoză. Uneori deficitul este însoțit de vânătăi ușoare, sângerări din nas și gingii, fluxul menstrual abundent la femei. De asemenea, este posibilă sângerarea gastrică, apariția sângelui în urină, creșterea sângerării de la răni și de la injecții.

Deficitul acut de vitamina K poate amenința persoanele cu malnutriție cronică, dependență de alcool sau droguri, precum și cele care suferă de boli care interferează cu absorbția substanțelor biologic active.

Care este cantitatea necesara de vitamina K?

Vitaminele sunt necesare pentru persoane, dar în ce cantitate? Cantitatea necesară de vitamina K este determinată individual, în funcție de numeroasele caracteristici ale unei anumite persoane, precum vârsta, sexul, înălțimea, greutatea etc. Prezența anumitor boli poate schimba, de asemenea, cifra finală.

Surse de vitamina K în alimente

Pentru a compensa lipsa de vitamina K, medicul poate să vă consulte pentru a prescrie medicamente, dar există multe surse naturale.

Vitaminele sunt în mâncare. Verdeturile și legumele cruciforme sunt cea mai bună sursă de vitamină K din alimente. Un bun exemplu este varza albă, varza de Bruxelles, conopida, frunze și, de asemenea, spanac, verdețuri, patrunjel, broccoli și sparanghel.

Vitaminele din alimente sunt mai ușor de digerat. In această categorie intră soia fermentată, ceapa, prunele, castraveții, ficatul de vită, ceaiul verde, algele marine și peștele. De asemenea, ouăle, tărâțele de grâu și produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și brânza.

Vitamina K și coagularea sângelui

Una dintre funcțiile principale ale vitaminei K este reglarea coagulării sângelui, care este deosebit de importantă in caz de sângerare. În plus, vitamina K ajută la transportul calciului în organism.

Vitamina K ajută la îmbunătățirea stării pacienților cu sindrom mielodisplazic, care joacă rolul de medicamente care diluează sângele. În plus, previne problemele de coagulare la nou-născuții care au inițial un nivel scăzut de vitamina K.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Această vitamină importantă joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății oaselor, reducând riscul de fracturi. Este deosebit de important fluxul său suficient pentru femeile aflate în menopauză, când sunt deosebit de predispuse la dezvoltarea osteoporozei.

Vitamina K este necesară pentru utilizarea calciului în procesul de construire a țesutului osos. O cantitate suficientă de K1 și K2 este necesară pentru a activa osteocalcinul, o proteină care circulă în sânge, care leagă ionii de calciu și face oasele mai puternice.

Persoanele care consumă alimente cu o cantitate suficientă de vitamină K au un țesut osos dens.

Vitamina pentru inimă

Vitaminele pentru inima sunt foarte necesare, iar vitamina K este inclusă în lista lor. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, prevenind depunerea sărurilor pe pereții arterelor. Aceasta permite inimii să împingă sânge în întregul corp.

Vitaminele pentru inimă din acest grup ajută la reducerea inflamației, protejând astfel celulele care alcătuiesc cavitatea vaselor de sânge, inclusiv venele și arterele. Aceasta, la rândul său, reduce probabilitatea unui atac de cord.

Combaterea celulelor canceroase

Vitamina K este utilă ca un mijloc suplimentar de combatere a celulelor canceroase. De exemplu, în cancerul intestinelor, stomacului, ficatului, prostatei și nasului. Acest lucru se datorează proprietăților sale anticarcinogene.

Vitamina K crește sensibilitatea la insulină

Vitamina K crește rezistența la insulină, reducând riscul de diabet. Studiile din 2008, publicate in Jurnalul American de Diabet, au aratat ca adaugarea de vitamina K timp de 36 de luni a redus progresia rezistentei la insulina la barbatii mai in varsta.

Reduce durerile menstruale și sângerările severe

Vitaminele din alimente au un efect pozitiv asupra corpului feminin. Vitamina K este un factor major de coagulare. Lipsa acestui element în corpul feminin poate duce la sângerare severă în timpul menstruației, care poate provoca și dureri suplimentare și crampe.

În același timp, aceasta reduce manifestarea PMS (sindrom premenstrual), care reglează funcția hormonilor.

Este important să știți că:

  • Oamenii care iau anticoagulante pe bază de prescripție medicală nu trebuie să ia suplimente de vitamina K.
  • Adăugarea vitaminei K la regimul alimentar în timpul sarcinii (în plus față de dieta obișnuită) poate crește riscul icterului la nou-născut.
  • Alimentele bogate în vitamina K, de regulă, sunt considerate sigure pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează (cu excepția intoleranței individuale).
  • Persoanele care iau aspirină sau chinină ar putea avea nevoie să-și mărească suplimentar consumul de vitamina K, dar numai după o examinare adecvată și o consultare cu un medic.

Vitamina K susține funcția creierului

Există dovezi tot mai mari că vitamina K are un efect benefic asupra funcției cerebrale, sprijinind sănătatea acesteia. Această vitamină are activitate antiinflamatoare care protejează creierul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Stresul oxidativ poate deteriora celulele creierului, crescând riscul de a dezvolta Alzheimer, Parkinson.

Vitamina K este o vitamină pentru sănătatea inimii, a creierului, a sângelui și a oaselor. Vitamina K este de asemenea implicată în procesul de metabolizare.

Lasă un răspuns