De ce trebuie să navigăm pe site-uri cu certificat SSL

Utilizatorii simpli de internet habar nu au ce este acela un certificat SSL, dar zilnic se intalnesc cu acesta. Ei bine, acel cerificat este practic un protocolul criptografic, menit special pentru a mentine comunicatiile pe internet la un nivel cat mai sigur. Acestea se recunosc foarte usor in bara de adrese, acolo unde adesea apare un lacat, iar, de asemenea, prin inlocuirea clasicului http cu https. 

Trecand pe acest certificat, site-ul este mult mai sigur, iar mai jos ai o serie de motive pentru care ar trebui sa folosesti cu incredere site-urile care au acest certificat.

1. Stim cu totii cate lucruri se pot intampla in momentul de fata pe internet, sunt persoane care au fost hartuite sau care si-au pierdut banii accesand diferite site-uri pe internet, iar acest lucru este datorat din pricina faptului ca acelea nu erau autentice. In momentul de fata putem recunoaste de la o posta un site autentic fata de unul fake prin urmatoarele tipuri de certificate: Validare Extinsa (EV), Validare Organizatie (OV) si Validare Domeniu (DV). Practic vom stii intotdeauna ca accesam Facebook si nu Fakebook, bineinteles, cu ajutorul barei de adrese.

2. Exista indicatorul de siguranta. Toate tipurile de certifiate sunt recunoscute cu ajutorul lacatului de care vorbeam mai sus, insa, mai mult decat atat, site-urile care au ales forma de Validare Extinsa si care sunt foarte sigure au si forma de validare de tipul “green bar”. Marile site-uri au trecut deja pe acest certificat, iar aici recunoastem intotdeauna site-urile de socializare sau adresele pentru conturile noastre de internet banking.

3. Criptarea informatiilor. In era digitala este extrem de important sa stim ca datele noastre sunt in extrema siguranta si nu sunt vulnerabile pentru a ajunge pe mana hackerilor. Frica de spionaj s-a intensificat in ultima vreme, iar un site cu certificat SSL ne va asigura criptatea datelor, a parolelor si a informatiilor personale oferite.

Acestea fiind spuse, trebuie sa ne alegem foarte bine site-urile pe care navigam in mediul online, in special atunci cand folosim internet bankingul sau dorim sa comandam diferite produse din magazinele online. Cel putin pentru aceste doua lucruri trebuie sa accesam intotdeauna site-urile oficiale care au certificatul SSL activat.

Lasă un răspuns