Home Front (2020): războiul din Algeria nu se uita niciodată

Cu magistralul Home Front (Des Hommes titlul original in limba franceza), Lucas Belvaux revine asupra razboiului din Algeria si sechelele psihologice lasate de acesta asupra tinerilor chemati in razboi. Un film in care joaca nume mari precum Gérard Depardieu, Jean-Pierre Darroussin si Catherine Frot.

Cum raneste un razboi barbatii

Lucas Belvaux a avut nevoie de aproape 10 ani pentru a realiza filmul Home Front. Filmul este adaptarea romanului cu acelasi nume scris de Laurent Mauvignier. Motivul: drepturile erau cumparate de Patrice Chereau (decedat in 2013).

In plus, stia ca acest proiect este cam greu de realizat, destul de greu de scris si necesita un grup de actori carismatici. Si, in cele din urma, un alt motiv este ca s-a simtit mai bine inarmat dupa ce a realizat filmul Chez Nous.

Nu s-a grabit si bine a facut pentru a ne oferi aceasta confruntare bulversanta intre doi verisori chemati sa lupte in razboiul din Algeria. Pe de o parte sunt tinerii: Bernard si Rabut. Pe de alta parte, aceleasi personaje 40 de ani mai tarziu: Bernard (Gérard Depardieu) si Rabut (Jean-Pierre Darroussin).

Forta si originalitatea filmului constau in fluiditatea vizuala dintre trecut si prezent, facilitata de procedeul omniprezent de voix-off. Home Front este un film care pune intrebari cu privire la modul in care tinerii chemati pe front digera evenimentele traumatice la care au participat.

Filmul ne vorbeste despre impactul acestui razboi asupra tinerilor si despre modul in care le distruge inca prezentul. Filmul ne arata perfect cum daca vorbim despre lucrurile pe care le-am facut sau vazut in razboi, riscam sa nu fim nici ascultati, nici crezuti. Si, a povesti inseamna a ne aminti de ororile vazute si ca mai bine este sa ne inecam in alcool decat sa ne amintim.

Filmul va fi lansat in cinema pe data de 2 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *