Relația dintre vitamina D și obezitate la copii și adolescenți

Astăzi, o problemă serioasă a pediatriei în general și, în special, a endocrinologiei pediatrice, este excesul de greutate la copii și obezitatea de diferite grade, incidența căreia a crescut semnificativ în rândul populației pediatrice în ultimele decenii. După cum au arătat studiile recente, un rol semnificativ în toate acestea este jucat de deficiența vitaminelor, în special a celor lipo-solubile, în special a colecalciferolului și a metaboliților săi activi (diferite forme de vitamina D).

Greutatea în exces nu este doar o problemă externă, un defect cosmetic sau problema complexelor pentru copii (din cauza ridiculizării defectelor figurii). Aceasta este o patologie gravă metabolică endocrină asociată cu procese reversibile grave și adesea dificile în organism, provocarea unor probleme serioase de sănătate ulterioare, precum rezistența la insulină și formarea diabetului de tip 2, hipertensiunea pe fundalul deteriorării peretelui vascular aterosclerotic, formarea sindromului metabolic prin efectele sale multiple pe mai multe organe și țesuturi. Luați în considerare astăzi cum vă puteți proteja copilul de astfel de consecințe.

Prevalența obezității în copilărie

Astăzi, obezitatea preia caracterul unei “epidemii” nu numai între adulți, ci și printre adolescenți și chiar copii de vârstă școlară și preșcolară. Potrivit OMS, diferite complicații asociate cu obezitatea, care duc anual la moartea a aproximativ 4 milioane de persoane, aproximativ 4% din populația lumii suferă în mod semnificativ de supraponderabilitate, până la provocarea unor patologii grave și a unui handicap. Acum 5 ani, potrivit statisticilor mondiale, aproximativ 39% din populația lumii era supraponderală, iar aproximativ 13% din populație a avut un diagnostic de obezitate. Copiii de pe această listă sunt de aproximativ 45 de milioane, iar până la sfârșitul deceniului această cifră, potrivit experților, va crește la 60 de milioane. O astfel de creștere rapidă a obezității duce la o reducere a duratei și a calității vieții. În majoritatea țărilor în curs de dezvoltare în mod activ, nivelul de obezitate a crescut de mai multe ori începând cu anii 1970.

Toate atenția la vitamina D

În paralel cu studiul mecanismelor de obezitate, interesul pentru studiul vitaminei D a crescut, deoarece s-a constatat că această vitamină joacă un rol important în homeostazia hormonală și metabolică. Dacă nu țineți cont de efectul său calcemic (efecte asupra țesutului osos), acesta are încă un șir de efecte pozitive:

  • imunotropic (regulator, activator de imunitate),
  • bun pentru mușchiul inimii și mușchii scheletici,
  • efect stimulativ asupra insulelor Langerhans din pancreas, activarea sintezei insulinei,
  • reglarea activității adipocitelor (celule ale țesutului adipos), corectând activitatea lor hormonală și metabolică.

O cantitate suficientă de vitamină D joacă un rol semnificativ în menținerea concentrațiilor de glucoză date și a secreției de insulină, ceea ce este deosebit de important în geneza diabetului zaharat. Hipovitaminoza vitaminei D datorită acumulării de grăsimi sub piele duce la infiltrarea grasimii hepatice, la scăderea activității enzimelor, precum și la acumularea de forme inactive de vitamina D care nu sunt implicate în metabolismul din organism. Astfel, obezitatea este un factor de reducere a biodisponibilității vitaminei și a metaboliților săi, precum și o încălcare a secreției de insulină, formarea rezistenței la aceasta și provocarea inflamației sistemice și cronice.

O vitamină extrem de activă!

Dacă vitamina D este furnizată în cantități suficiente și metaboliții săi se formează în mod activ în ficat și rinichi, aceasta are o serie de influențe pozitive de reglementare. Deci, stimulează celulele beta, activând sinteza și insulina, afectează de asemenea activitatea activă a receptorilor de insulină în țesuturile periferice, făcându-i mai sensibili la acest hormon. În plus, o cantitate suficientă suprimă inflamația sistemică, care este responsabilă pentru provocarea sindromului metabolic și a patologiilor cardiovasculare. În plus, reglează metabolismul calciului, care este, de asemenea, responsabil pentru metabolizarea completă și nivelarea proceselor de lipoliză (descompunerea grăsimilor) și lipogeneză (depunerea de grăsimi).

Există o serie de studii care studiază rolul acestei vitamine în geneza obezității. Astfel, s-a dovedit deja că creșterea IMC chiar cu o singură unitate crește în mod natural necesarul vitaminei D cu 2%, iar aportul său trebuie îmbunătățit. Dar adesea copiii și adulții, care au fost rareori în aer liber și sub raze UV, consumând alimente în care nu există o formă foarte activă a vitaminei, suferă de o deficiență a colecalciferolului și a metaboliților săi.

Rolul colecalciferolului în formarea obezității: subiectul studiului

Nu există un consens, de ce, pe fondul obezității, deficitul de vitamină D este aproape întotdeauna înregistrat. Există câteva dintre cele mai viabile teorii care explică acest fenomen. În primul rând, se crede că țesutul adipos, care este metabolic activ, absoarbe vitamina D în concentrații crescute pentru nevoile proprii. Cu cât este mai multă grăsime in organism, cu atât este mai mică concentrația de colecalciferol din ser. O altă teorie este că persoanele supraponderale sunt mai puțin mobile, activitatea lor fizică este redusă, sunt mai puțin susceptibile de a fi în aer liber și la soare, ceea ce nu permite primirea dozei necesare de vitamina. Și o altă teorie este ca metabolizarea vitaminei D și a metaboliților săi activi este inhibată datorită steatozelor (obezității) hepatice și nivelurilor ridicate de leptină, un hormon produs de țesutul adipos.

În contextul creșterii în greutate, prevalența lipogenezei ( formarea de grăsimi) asupra lipolizei (împărțirea acesteia) conduce la acumularea de grăsimi, distribuția acestora pe corp și schimbări în activitatea funcțională a țesutului adipos. Mai intai adipocitele, celulele grase cresc in dimensiune, ceea ce duce la stres si provocarea inflamatiei sistemice din cauza hipoxiei si a lipsei de nutritie pentru astfel de celule. Aceasta este baza pierderii sensibilității receptorului la stimulii de insulină, precum și a sintezei mediatorilor inflamatori. În experimente, s-a stabilit că ionii de calciu și colecalciferolul influențează în mod activ suprimarea acestei inflamații sistemice și a sintezei leptinei. Acestea reglează metabolismul carbohidraților și grăsimilor, stimularea centrului foametei de saturație a creierului. Astfel, lipsa sistematică a vitaminei D amenință acumularea de grăsimi la copii, stimularea apetitului în centrele creierului și creșterea apetitului. În experimente, colecalciferolul a inhibat semnificativ sinteza și activitatea leptinei, a redus activitatea reacțiilor de stres în țesuturi și formarea unui răspuns sistemic inflamator.

Ce concluzii se pot face?

De mult timp a fost cunoscut faptul că totul este interconectat în organism, astfel încât o lipsă de anumite substante, inclusiv vitamine și compuși metabolic activi, conduce în mod inevitabil la anumite probleme. Deci, pe fundalul unei deficiențe de calciu ionizat și colecalciferol, duce la formarea unei tendințe de acumulare a excesului de greutate și a obezității la copii. O scădere a concentrației sale duce în mod natural la o scădere a nivelului de calciu și o modificare a activității hormonului paratiroidian. Modifică sensibilitatea receptorilor de insulină, formând o tendință de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Astfel, vitamina D afectează, de asemenea, formarea rezistenței la insulină. Este important să se asigure un aport suficient al acestei substanțe cu alimente, aditivi și datorită sintezei compușilor activi de către piele în timpul expunerii la aer liber și sub razele soarelui.

Lasă un răspuns