Ritualurile creatorilor de geniu

Desi la prima vedere pare ca oamenii creatori au nevoie de haos pentru a se manifesta cat mai bine, lucrurile nu stai chiar asa. Imediat ce veti afla mai multe lucruri despre rutina unor mari creatori, va veti da seama ca acestia au o rutina ce pare destul de banala.

Lev Tolstoi marturisea intr-o pagina de jurnal ca el avea obiceiul de a scrie zilnic. El mananca la micul dejun doua oua fierte si cam atat, se retragea in biroul sau pana la 5 dupa-amiaza. Nu mai manca nimic in acest timp, el ramanand in biroul sau alaturi de o cana de ceai.

Tolstoi lucra in izolare, nimeni nu avea permisiunea de a intra in biroul sau. Seara se reunea cu familia si lua un ceai, dupa care citea pana la 1 noaptea. Mark Twain se trezea dimineata devreme si lua un mic dejun copios, dupa care se ducea in birou si nu mai iesea pana la 5 dupa amiaza. Nimeni nu il deranja in aceasta perioada pentru ca se enerva cumplit. Duminica el nu intra deloc in birou, ci prefera sa se relaxeze.

Alexander Graham Bell avea tendinta de a lucra foarte mult, pana in momentul in care cadea lat de oboseala. El dormea maxim 3-4 ore pe noapte. Imediat ce s-a casatorit, a renuntat la programul acesta spartan, facand o pauza de 3 ore seara.

Cu toate acestea, la ora 10 seara, el se intorcea in birou si isi continua treaba. Atunci cand era pe punctul de a descoperi ceva, el nu mai tinea cont de nimic si muncea fara pauza 20 -22 de ore.

Deesi a murit in saracie Vincent van Gogh a realizat 900 de picturi si 1100 de schite. El lucra de dimineata, pana seara fara nici un fel de pauza. Atunci cand era prins de inspiratie, el putea picta non-stop, abia facand pauze pentru a manca. Vladimir Nabokov a inceput sa scrie primul draft pentru „Lolita” in America.

El lucra noaptea pe bancheta din spate a masinii sale pentru ca era de parere ca acest loc este cel mai linistit dintre toate. El se treazea dimineata la ora 7 si lucra pana la pranz.

Pranzul era la ora 1 PM, iar pana la 6.30 PM lucra fara pauza. Se punea in pat la 9 seara si citea pana spre 11, iar la ora 1 abia reusea sa adoarma stiind ca il asteapta o noua zi si fiind nerabdator pentru aceasta.

Lasă un răspuns